Református Tempom

Református Tempom

A nyírbátori református templom az ország egyik leglátogatottabb műemléke. A templom építtetője Báthori István erdélyi vajda és országbíró, aki jelentős szerepet játszott a várkastély és a minorita templom építésében is.

A nyírbátori református templom az ország egyik leglátogatottabb műemléke. A templom építtetője Báthori István erdélyi vajda és országbíró, aki jelentős szerepet játszott a várkastély és a minorita templom építésében is. Az építkezés valószínű kezdetének dátuma 1484. befejezése 1511.

Az épület egyetlen hatalmas teremből áll, melynek délnyugati sarkához kisméretű, négyszögletes alaprajzú lépcsőtorony kapcsolódik. A templom elválaszthatatlan része a mellette álló, 1640-ben erdélyi mintára készült fa harangtorony. A tölgyfa gerendákból ácsolt, közel harminc méter magas torony a Magyarország legrégebbi és legnagyobb fa haranglába. A felújítás során a templom új turisztikai látványelemekkel is bővült.

A toronyban felújított lépcső mellett lift kapott helyet, így bemutatható és látogatható az Európában egyedülálló ácsolt, helyreállított fedélszék. A tetőszerkezethez egy film és fényjáték is kapcsolódik, amit a látogatók a boltozat fölött kialakított közlekedőrács-szerkezetről tekinthetnek meg.

info sáv: 4300 Nyírbátor, Egyház u. 1. www.nyirbator.reformatus.hu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.