Minorita Templom és Kolostor

Minorita Templom és Kolostor

A református templommal azonos rangú és jelentőségű műemlék együttes a minorita templom és a kolostor. Minden adat arra mutat, hogy Báthori István erdélyi vajda volt az építtetője ennek a templomnak is.

A református templommal azonos rangú és jelentőségű műemlék együttes a minorita templom és a kolostor. Minden adat arra mutat, hogy Báthori István erdélyi vajda volt az építtetője ennek a templomnak is, és mivel 1493-ban oda is temetkezett, a templom akkor már készen lehetett. A minorita templom egyhajós, hosszú szentélyű és a szentélyhez észak felől csatlakozó toronnyal ellátott teremtemplom.

Mind szerkezetében, mind részleteiben teljesen egységes alkotás. Az egyszerű építészeti belsőben fokozottan érvényesülnek a formában, színben rendkívül változatos, jó művészi színvonalú, gazdag díszítéssel ellátott oltárok, valamint a szószék. A felújítás során a templom visszakapta a korábbi évszázadban leégett égbe nyúló tetőszerkezetét és tornyát.

Restaurálták az oltárokat, amelyek az impozánsan felújított templombelsőben gyönyörű látványt nyújtanak a látogatóknak. A templom északi oldalán békét sugárzó zárt díszudvar jött létre. Megépült a műemlékhez tartozó rendház negyedik szárnya, ahol sajátos hangulatú környezetben szálláshelyek kerültek kialakításra.

info sáv: 4300 Nyírbátor, Károlyi út 19. nyirbatorminorita.emecclesia.hu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.